🔥 Käytät optimisuoritusta mittatikkuna työn suunnittelulle, eli johdat itseäsi kuin konetta.
🔥 Takerrut iltapäivisin siihen, jos todo-lista ei ole vielä tyhjä.
🔥 Venytät toistuvasti työpäiviäsi ylipitkiksi.
🔥 Bookkaat kalenterisi täyteen.
🔥 Olet hankkinut vapaa-aikasikin täyteen kaikkea.
🔥 Ponnistelet maksimin ja teet aina parhaasi.
🔥 Epämukavuusalue on sinulle itseisarvo.
🔥 Suhtaudut työhön taisteluna tehtäviä vastaan.
🔥 Et ehdi, tai edes malta, pitää (lounas)taukoja.
🔥 Toimit ansaintalogiikalla: “Kun teen X, saan levätä.”
🔥 Ankara sisäinen puheesi syyllistää sinut jatkuvasti.
🔥 Omanarvontuntosi perustuu suorituksiisi.
🔥 Kiire ja grindi ovat sinulle ylpeydenaiheita.
🔥 Asetat epärealistisen korkeita standardeja, itsellesi ja muille.
🔥 Käytät fraasia “Haudassa voi levätä.”
🔥 Työskentelet kuin Ikaros siipien palamisen partaalla, mutta se on hyväksyttävä uhraus.
Mitä enemmän sait pisteitä, sen parempi ylisuorittaja olet! Työssä kun ei ole tärkeää vain se miten töitä teet, vaan myös se miten ajattelet työstä ja suhtaudut siihen. Typerä ajattelu nimittäin johtaa typerään toimintaan, ja typerä toiminta johtaa typeriin tuloksiin.
Typerässä työssä on kaksi selkeää itsensä johtamisen ajattelumallia: ylisuorittava ja paapova. Ylisuorittamisessa mennään tehokkuus edellä, paapovuudessa mukavuus edellä. Ylisuorittavan otteen ytimessä on itsensä johtaminen aivan kuin konetta ohjelmoisi.
Olipa valintasi kumpi tahansa, on tärkeä toteuttaa sitä ääripäisen mustavalkoisesti. Turha kuvitella, että ylisuorittamisen ja paapovuuden välissä olisi joku tasapaino. Taitavimmat typerän työn tekijät tietysti toteuttavat molempien koulukuntien oppeja epäsopivissa paikoissa, mutta se on jo mestariluokan typeröintiä.
Palaamme ensi viikolla paapovien ajattelumallien pariin. Siihen asti toivon sinulle ylenpalttisen ylisuorittavaa päivää. Löytyykö sinulta hyviä tunnistuskeinoja ylisuorittamiselle? Jaa ne ihmeessä kommenttiosiossa, jotta voimme kaikki oppia niistä! Ylpeänä voin itse kertoa, että kirjoitin tätä tekstiä eilisiltana kello 22, koska pakkohan se on joka viikko blogiteksti saada ulos.
Vessi Junalainen
Typerän työn tietäjä
Typeryyden Akatemia
Mikäli Vessin ravistelu olisi tarpeen työporukallesi, niin kurkkaa Typerän työn valmennukset!
Kiire - tuo yksi työelämämme hienoimmista typeryyksistä. Suorastaan nerokas konsepti.
Kukaan ei voi näyttää missä kiire on, mutta silti me kollektiivisesti uskomme sen olemassaoloon. Kiire on kuin työelämän maailmanuskonto, joka on levinnyt globaalisti ja kerännyt jo miljardeja uskollisia seuraajia. Jos et vielä kuulu tähän elämän mullistaneiden kiirehtijöiden joukkoon, niin suosittelen liittymään - kiireesti.
Lähes jokaisen työpaikan käytävillä, Teamseissa ja Slackeissa voi kohdata kiiresaarnaajia, jotka säntäilevät ympäriinsä kertoen kiireestä ja käännyttäen kiireisiksi myös ne, joilla kiirettä ei alunperin ollut. Jos kerrot ettei sinulla ole kiire, niin saat takaisin opettavan toteamuksen: “Kyllä sinulle poika vielä kiire tulee.”
Kiireen karusellissa voi vähän pyörryttää, mutta sen hurma on juuri siinä pyörityksessä. Voit saada kiireestä omanarvontunnetta, koska pystyt tässä työelämän sirkuksessa kokemaan olevasi tärkeä ja merkityksellinen, kun olet niin kiireellinen ja voit kertoa siitä kaikille. Kiire on kulissi, jonka avulla voit mestarillisesti peittää omat epävarmuutesi.
Kiire on kuin Monopoli-pelin Vapaudu vankilasta -kortti, käytettävissä kaikenlaisiin tilanteisiin. “En hoitanut viime viikolla sitä raporttia, oli kiire.” “Sori mä oon taas 10 minuuttia myöhässä tästä aamupalsusta, oli vähän kiire.” Kiireeseen vetoamalla sinun ei tarvitse miettiä tai kertoa juurisyitä, että mistä tilanne johtui. Kiireeseen vetoaminen on kuin viittaisi asiaan kintaalla, mutta niin että se hyväksytään. Voit jopa kuulla lauseen: “Tänään oli niin kiire, etten saanut päivän aikana mitään aikaiseksi.”
Lisäksi kiire on täydellinen työkalu ruokkimaan työn epämääräisyyttä, koska se ei varsinaisesti tarkoita mitään. Kun saat viisi sähköpostia, jotka ovat kaikki otsikolla ASAP tai Kiireellinen, niin sinun ei tarvitse priorisoida, kun se on mahdotonta. Eli kun puhut kaikesta aina kiireellisenä, niin sinun ei tarvitse miettiä oikeita aikatauluja ja saat lisää vauhtia karuselliisi - parhaimmillaan vauhdista pääsevät nauttimaan myös kollegasi.
Toivon sinulle ihanan kiireistä päivää! Löytyykö sinulta ajatuksia kiireen hyödyistä? Jaa ne ihmeessä kommenttiosiossa, jotta voimme kaikki oppia niistä!
Vessi Junalainen
Typerän työn tietäjä
Typeryyden Akatemia
Mikäli Vessin ravistelu olisi tarpeen työporukallesi, niin kurkkaa Typerän työn valmennukset!
Keskittyminen on yksi typerän työn pahimpia vihollisia - pidä se mahdollisimman kaukana.
Monitohelointi eli multipaskaus, jonka mestariudesta kirjoitin kolme viikkoa sitten, on loistava tapa karkottaa keskittyminen, mutta todellinen avain menestykseen on keskeytysten maksimointi.
Kiitos nykyisen teknologian ja notifikaatioiden voimme nauttia siitä etuoikeudesta, että olemme jatkuvasti reaktiivisessa tilassa - niin töissä kuin vapaalla. Aina on jossain joku värähdys, punainen pallura tai ilmoituspalkki vinkkaamassa, että nyt on jotain jännittävää, mihin reagoida.
Näytöllesi pomppaa ilmoitus jokaisesta uudesta viestistä ja taskussasi värähtää, kun olet saanut tykkäyksen ja kontaktisi Petri-Jyrki on päivittänyt uuden kuvan Teneriffalta. Onhan tärkeää pysyä perillä kaikesta, eikö vain? Jopa Petri-Jyrkin jalkateristä rantahiekalla.
Mitä enemmän ja läpipuskevampia ilmoituksia saat, sen parempi. Tuo jatkuva, läpitunkeva ilmoitusten virta pitää yllä jännitystä, kuin eläisit trillerissä. Voit tehostaa typeröittävää vaikutusta luomalla itsellsesi vahvan ahdistusreaktion jokaista notifikaatiota kohtaan. Ajattele, että jokainen ilmoitus kätkee sisäänsä jotain akuuttia ja työlästä.
Mikäli ulkomaailma ei tarjoa sinulle tarpeeksi häiriöitä, niin opettele keskeyttämään itsesi. Jos olet vielä aloittelija typerässä työssä ja teet keskittynyttä työtä, niin riko keskittyminen toistuvasti. Kun eteesi tulee vaikea työtehtävä, ota puhelin taskusta tai avaa työviestin saadaksesi helppoa dopamiinia. Näin opit keskeyttämään itsesi aina haasteiden ilmetessä, ja varmistat, ettei keskittymisestä pääse tulemaan tapa.
Nykyisin puhutaan paljon tarkkaavaisuushäiriöistä, mutta harmillisesti kaikki eivät ole saaneet niitä synnyinlahjana. Ei kuitenkaan huolta, sillä jokainen itseään kunnioittava typerän työn tekijä onnistuu kyllä hankkimaan itseaiheutetun keskittymishäiriön ADT:n, kun jaksaa sitkeästi monitoheloi ja rikkoo keskittymistään.
Toivon sinulle keskittymiskyvytöntä ja keskeytyksien täyteistä työpäivää!
Vessi Junalainen
Typerän työn tietäjä
Typeryyden Akatemia
Mikäli Vessin ravistelu olisi tarpeen työporukallesi, niin kurkkaa uudet Typerän työn valmennukset!
Teemme työtä näyttöjen, hiirien ja näppäimistöjen äärellä, mutta merkittävin työinstrumenttimme on kehomielemme. Typerässä työssä on olennaisen tärkeää pitää tämä instrumentti mahdollisimman epävireessä. Esimerkiksi sillä että olet esimerkiksi ylikierroksilla, liian väsynyt tai aivan väärässä tunnetilassa siihen mitä olet tekemässä.
Taukojen tarve on usein puhuttu myytti. Ne on keksitty niille, jotka eivät kestä toimistosoturin elämää.
Jos vielä harjoittelet typerän työn saloja ja sorrut taukojen pitämiseen, niin tee se oikein. Istu tauoilla paikallasi sekä selaa somea ja uutisia koneen tai puhelimen ruudulta. Tämä on aivoillesi ja mielellesi samanlaista kuormitusta kuin normaali tietotyö ja näin et pääse tippumaan pois työmoodista tauoillakaan.
Ylenpalttinen kahvin juonti on yksi arvostetuimmista keinoista ylläpitää epävireyttä. Aloita aamusi kahvin tankkauksella tyhjään vatsaan, miettimättä koskaan, tarvitsetko sitä todella ja mikä määrä olisi riittävä. Ei sitten tarvitse vettäkään juoda. Amatöörin ja ammattilaisen ero kulkee pannullisessa kahvia lounaaseen mennessä.
Mikäli käytät lauseita “päivä ei lähde millään käyntiin ilman kahvia” tai “ei pysty ajattelemaan ilman kahvia”, niin onnittelut, nämä ovat merkkejä addiktiosta ja vieroitusoireista. Kokeile vaihtelun vuoksi, miltä nuo lauseet kuulostaisivat, jos korvaat sanan kahvi viinalla tai amfetamiinilla. Kahvia juomattomille suosittelen energiajuomia - niistä saa hyvin kofeiinia ja bonuksena hienon kattauksen lisäaineita.
Veden juonti on heikoille. Juo sitä vain, kun sinulla on jano eli olet jo nestehukassa ja kognitiivinen suorituskykysi on jo heikentynyt. Toisaalta, miksi edes juoda, jotta paahtamisen imu ei katkea turhiin vessareissuihin? Sarasvuon Jarikin veti aikoinaan kokonaisia valmennuspäiviä käymättä kusella että pysyi hyvä jännite yllä.
Toivotan sinulle oikein epävireistä työpäivää!
Vessi Junalainen
Typerän työn tietäjä
Typeryyden Akatemia
Mikäli Vessin ravistelu olisi tarpeen työporukallesi, niin uudet Typerän työn valmennukset!