Miksi johdat itseäsi?
Mieti vastauksesi tähän kysymykseen ennen kuin luet pidemmälle. Pohdi myös, että mikä oli intuitiivinen ajatuksesi ja eroaako se järkiperustelu(i)stasi?
Itsensä johtaminen on nykytyössä niin itsestäänselvyys, että harva tulee pohtineeksi miksi sitä tekee. Voit toki pärjätä itsensä johtamisessa varsin mainiosti ilman tämän pohtimistakin, mutta on mielestäni olennaista olla tietoinen kuinka itsensä johtamisen kehystää ja mihin sillä pyrkii.
Joillain itsensä johtaminen on väline tuottavuuden maksimoimiseen. Toisille itsensä johtaminen on keino tehdä kuormittua mahdollisimman vähän.
Tuottavuuden tavoittelu ei sinänsä ole mitenkään väärin, mutta on hyvä tiedostaa miksi sitä tavoittelee. Liittyykö siihen kenties uratavoitteita, halu oppia tehokkaammaksi, halu vapauttaa aikaa läheisten ja harrastusten pariin, vaativuuden tunnelukko tai ajatus tuottavuudesta itseisarvona tai “pakkona”.
Mikäli itsensä johtaminen ja tuottavuus kehystyvät pakolliseksi pahaksi tai osaksi oravanpyörässä olemista, tai ehkä jopa osaksi orjamoraalia, voi niihin rakentua ristiriitainen suhde. Tuottavuus voi muodostua kirosanaksi etenkin jaksamisen ollessa kortilla. Jos on uupunut, niin kaikki puhe tuottavuudesta näyttäytyy helposti negatiivisena ja epäinhimillisenä.
Etenkin jos jaksaminen on heikentynyt uupumiseksi tai loppuun palamiseksi asti, on mielestäni tärkeä tarkastella ennen töiden pariin paluuta, että miten nämä teemat kehystyvät, jotta suhde niihin ei ole vieroksuva. Ne nimittäin voivat nimenomaan auttaa siinä, ettei samaan tilanteeseen päätyisi uudestaan.
Johdan itseäni itseäni varten. Toki olen yrittäjä, mutta ajattelin näin myös työntekijänä. Minä olen suurin hyötyjä itsensä johtamisestani, työnantaja on välillinen ja toissijainen hyötyjä.
Itsensä johtaminen auttaa minua tekemään asiat pienimmällä mahdollisella kitkalla ja kuormalla. Se taas auttaa minua olemaan palveluksessa sekä elämään hyvinvoivaa, uteliasta, myötävirtaista ja merkityksellistä elämää.
Toivon sinulle kehystietoista viikkoa 😊