Moni meistä maksaa monitohelointiveroa - miten on sinun laitasi?
Et voi keskittyä moneen kognitiivisesti vaativaan asiaan yhtaikaa. Se mitä multitaskatessa eli monitoheloidessa oikeasti tapahtuu on että huomiosi pomppii tehtävien välillä.
Pomppimisesta syntyy tehtävänvaihtokustannus, joka maksetaan verona, ja tämä vero on progressiivinen. Mitä enemmän kontekstin- ja tehtävänvaihtoja sinulla on päiväsi aikana, sitä suurempaa veroa maksat.
Maksat veroa tuottavuudestasi ja hyvinvoinnistasi. Vero on tulonsiirtoa työnantajaltasi ja hyvinvoinninsiirtoa sinulta. Mikäli olet yrittäjä tai provisiopalkkainen, niin tulonsiirtokin kohdistuu sinuun.
Mihin vero sitten menee? Ei kenellekään. Kukaan ei suoraan hyödy monitoheloinnistasi. Välillisiä hyötyjiä voivat olla somealustat, uutissivustot ja muut huomiosi kaappaajat. Sinun kannaltasi ikävimmässä tapauksessa terapeutit ja psykologit.
Tämän veron suhteen annan sinulle rohkeasti luvan tehdä verosuunnittelua ja optimointia ilman pelkoa siitä että joku sen tuomitsisi. Et myöskään saa mätkyjä vähemmästä veron maksamisesta.
Mikäli pöydälläsi on paljon palloja, älä pidä niitä rivissä, vaan jonossa.
Työnkuvan ja työn luonteen takia harva meistä voi eliminoida kaikki tehtävän- ja kontekstinvaihdot. Niitä kannattaa kuitenkin pyrkiä minimoimaan.
Keinot eivät ole rakettitiedettä ja ovat vanhoja tuttuja. Niputa samankaltaiset tehtävät, poista ilmoitukset, vaali aikaa syvälle työlle, tee itsellesi pelisäännöt tai not-todo-lista sekä suunnittele työsi ja tee mitä suunnittelet.
Tämä teksti oli herättely ajatella asiaa uudesta näkökulmasta. Mikäli käytännön keinot kiinnostavat syvemmin, niitä löytyy syksyisestä Viisaan työn vinkkihetkestä videona, audiona tai tekstinä.
Toivon sinulle vähäveroisempaa loppuviikkoa 😊
- Jussi
Mikäli oivalluttava syväupotus näihin teemoihin kiinnostaa, niin kurkkaa Viisaan työn päivä -valmennus yksilöille tai tiimeille. Tai jos nämä teemat olisivat tarpeellisia koko työyhteisöllesi, niin kurkkaa tarjoamani puheet ja valmennukset työyhteisöille.