2021 kevätkauden jälkilöylyissä eli päätösjaksossa Jussi ja Lauri kertovat omista tunnelmistaan kuluneesta keväästä. Lisäksi he jakavat kokemuksiaan ajattelun jäsentymisestä mm. flow'n teeman ympärillä, kiteyttävät kauden punaisia lankoja, sekä jakson lopuksi keskustelevat typeryyden ja viisauden momentumista.
[00:00] Jakson avaus ja Laurin & Jussin boogiet
[06:58] Tunnelmat kuluneesta kaudesta
[11:33] Kauden aikana syventynyt ajattelu
[15:39] Mitkä jaksot mukaan autiolle saarelle
[17:22] Mikä jakso palannut eniten mieleen arjessa
[23:40] Kauden punaiset langat
[33:40] Pohdinnat reflektiivisyydestä
[49:30] Itsensä johtamisesta valmentajuuteen
[53:27] Typeryyden momentum
[65:42] Viisauden momentum
✔Monet tärkeät asiat voivat edellyttää kuormituksen ja raskauden sietämistä, mutta se ei tarkoita, että vain kuormittavat ja raskaat asiat voivat olla tärkeitä.
✔Kaikki reflektointi ei johda kehitykseen, kuten esimerkiksi taistele tai pakene -tilasta kumpuava epärelevanttien kohteiden ylianalysointi.
✔Etenkin stressin kroonistuessa ajattelu voi helpostikin muuttua systeemityperyyttä synnyttävän kapeakatseiseksi. Ja useimmiten systeemityperyydestä seuraa toimintaa, joka synnyttää kuin itsestään uusia kitkatekijöitä ja näin voi syntyä tuskallinen noidankehä.
✔Säännöllisellä reflektoinnilla voi olla aivan keskeinen rooli systeemityperyyden ennaltaehkäisemisessä ja sen jo mahdollisesti synnyttämien noidankehien pysäyttämisessä.
✔Myötävirtaiset muutokset syntyvät todennäköisemmin reflektion sävyn ollessa myötätuntoista, kuin ankaraa ja piiskaavaa.
✔Yhtenä luontaisena vastalääkkeenä systeemityperyydelle voi toimia voimakas kyllästymisen tunne. Kun typeryyden aiheuttama kuormitus saavuttaa saturaatiopisteen, toimii voimakas kyllästymisen tunne ikään kuin muutoksen käynnistävänä katalyyttina.