Tällä kertaa vieraaksemme saapui vapaasukeltaja Johanna Nordblad keskustelemaan elämästä pinnan alla ja päällä. Keskustelussa pureudutaan muun muassa mielen ja kehon toimintaan, rentouden löytämiseen, asioiden kohtaamiseen sellaisenaan, valppauteen, sisäiseen motivaatioon ja pakottamattomaan anti-extreme asenteeseen. Tämän avartavan tuokion aikana monet totutut ajatukset niin ääriolosuhteissa kuin yleisesti elämässä toimimisesta kääntyvät päälaelleen. Keskeisiä teemoja olivat esimerkiksi hallinnasta ja yrittämisestä päästäminen, ongelmien ennaltaehkäisy, fiilispohjalla eläminen ja levon tarpeellisuus.
[02:00] Miten päädyit sukeltamisen pariin?
[05:40] Suhtautuminen kylmään
[09:00] Suhde pelkoon ja anti-extreme asenne
[13:00] Treenifilosofiasta, kilpailusta, leikistä, pakosta ja motivaatiosta
[22:00] Hengityksen pidättäminen ja sukellusvaste
[29:00] Kuinka paniikkia ennaltaehkäistään
[41:00] Millaiset suoristusta edeltävät 10 minuuttia? Mitä tapahtuu sukelluksen aikana? Tarina 192m sukelluksesta.
[51:00] Kilpailutilanteen vaikutukset sisäiseen puheeseen
[60:00] Sisäisestä motivaatiosta ja suunnasta
[76:00] Sukelluskokemuksista ja veden vaikutuksesta
[83:00] Ajasta ja itseohjautuvuudesta
[93:00] Unen merkityksestä
[103:00] Oman tulkinnan vaikutus ilmiöiden merkitykseen. Intuitiosta ja suunnitelmattomuudesta
✔ Fyysiset aistimukset ovat mitä ovat. Kylmä on kylmää. Vasta tulkintamme tekee niistä negatiivisia tai positiivisia. Haastavien tuntemusten kanssa ei opita elämään vastustamalla tai mielikuviin pakenemalla, vaan kohtaamalla ne sellaisinaan.
✔ Motivaatio ensin. Hyvällä mielellä tekeminen on pääprioriteetti ja jos se ei toteudu, tehdään jotain muuta.
✔ Hengityksen pidättämisessä epämiellyttävät tuntemukset eivät johdu hapen loppumisesta, vaan elimistössä nousevasta hiilidioksidiosapaineesta.
✔ Hiilidioksiditasojen nousu käynnistää sukellusvasteen, jolloin elimistö alkaa säästämään happea. Vapaasukeltajalle voimakas reaktio on ”hyvä” merkki, sillä se kertoo että elimistö on siirtymässä oikeaan tilaan.
✔ Hapensäästötilassa kokemus ajasta muuttuu tai katoaa. Sukellus tuntuu usein kuin lomalta. Hapensäästötilaan voi mennä pakolla tai sitä kohti voi ohjautua
✔ On opittava tunnistamaan paniikkiin johtavat tunteet ja ajatukset, jotta ne voidaan huomioida ennen kuin paniikki iskee. Tätä voidaan harjoitella opettelemalla havainnoimaan, missä kohtaa kehoa erilaiset tunteet tuntuvat. Kotiläksy: Valitse toistuva ja tuttu asia, joka ärsyttää ja ala havainnoimaan missä se tuntuu.
✔ Pelko ei poistu pakenemalla vaan kulkemalla sitä kohti
✔ Mielen sisäinen kertoja toimii tietonsa ja aikaisempien kokemusten pohjalta. Tieto esimerkiksi hengityksen pidättämisen fysiologisesta prosessista helpottaa myös varsinaisessa tilanteessa, sillä tällöin tuntemukset voidaan luulojen sijaan laittaa todellisempiin raameihin.
✔ Olennaista ei ole mielen hallinta, vaan sellaisten edellytysten luomista ettei ole mitään hallittavaa
✔ Johanna fyysinen ja mentaalinen harjoittelu painottuu sukellusta edeltävään 10 minuuttiin, jolloin haetaan rentoutta ja anti-extreme -tilaa. Kun preppaus on kunnossa, niin on todennäköisesti myös suorituskin.
✔ Haastavat suoritukset kannattaa paloitella pieniin osiin, jolloin ”voi keskittyä vain seuraavaan vetoon”
✔ Ajatus pakosta käynnistää ja kasvattaa sisäistä puhetta
✔ Huomion ja arvostuksen saaminen vakavoittaa suhdetta lajiin, mikä voi sotkea omaa tekemistä ja ohjata täysin väärään suuntaan
✔ Voittamiseen harjoittelu on helppoa. Häviäminen on paljon haastavampaa ja sitä on opeteltava.
✔ Liika ajan miettiminen rampauttaa luonnollista itseohjautuvuutta
✔ Intuitio vaatii luottamusta siihen, ettei”tietoista minää” tarvita. Aivot ja keho toimivat vallan hyvin ilman kontrollointiyrityksiä.
✔ Rentoutta ei voi feikata, eikä siihen päästä feikkaamalla. Se vaatii aistimusten, tunteiden ja ajatusten kohtaamista sellaisenaan ja kaikesta yrittämisestä irtipäästämistä.
✔ Parhaat asiat ja kokemukset ovat harvoin täysin suunniteltuja. Suurin osa asioista ei ole niin tärkeitä, kuin niistä kuvittelemme. Aidosti tärkeästi asiat taas harvoin maksavat rahaa.
✔ Huolehtimalla riittävästä unesta ja palautumisesta, yleensä myös oikea ravinto ja liikkuminen hoituvat tämän jälkeen kuin itsestään